Pagina 1 van 1

Fermenteren van groente

Geplaatst: di mar 10, 2020 8:32 am
door Martijn
Gefermenteerde groenten stimuleren de gezondheid en zijn vooral heel erg lekker. Zuurkool, augurken, olijven, uien, worteltjes, zowat elke groente leent zich voor fermentatie. Lékué komt nu met een set om zelf eenvoudig gefermenteerde groenten te maken. Erg leuk om te doen. De set bevat twee glazen bokalen van 700 ml met deksel, een Lékué ventiel, twee verstelbare persschijven en een pincet om aan te drukken en te serveren.

Snelle recepten
Het basisrecept voor fermenteren is eenvoudig: leg 500 gram gesneden groente in de fermenteerpot, voeg een kop water gemengd met een eetlepel zout toe, druk het geheel goed aan en sluit de pot. Pittige rode kool maak je door geroosterde peperkorrels, koriander en venkelzaad toe te voegen aan de fijngesneden rode kool. Oosterse worteltjes zijn ook heerlijk: voeg gember, peper en citroengras toe aan julienne gesneden worteltjes. Augurken: snijd kleine komkommers over de lengte in vieren, breng water aan de kook met een eetlepel zout, een scheut azijn en inmaakkruiden als mosterdzaad, korianderbolletjes, peperkorrels, dillezaad en kruidnagel. Laat afkoelen en zet de komkommer onder dit mengsel in de pot.

Het fermentatieproces
Het fermentatieproces verloopt het best op kamertemperatuur. Als je de groente bewaart in zout water worden melkzuurbacteriën actief die zorgen voor de fermentatie. Ze zorgen er ook voor dat andere bacteriën geen kans krijgen waardoor er geen bederf optreedt. Door de toename van melkzuurbacteriën wordt de groente steeds zuurder. Het zuurtje maakt dat ze als bijgerecht heel goed combineren.

Afbeelding