Vegan Bacon van Hooray Foods
Geplaatst: zo jun 21, 2020 7:23 am
Hooray Foods, een startup uit San Francisco, introduceert in Amerikaanse supermarkten een allergeenvrije plantaardige bacon. Vorig jaar introduceerde Hooray Foods deze al in restaurants, nu is de startup in gesprek met retailers.
De nieuwe vegan bacon is vrij van allergenen zoals soja en gluten, die in vergelijkbare plantaardige producten wel worden gebruikt. “De afgelopen 12 tot 18 maanden zijn mensen echt anders gaan kijken naar plantaardige voeding”, vertelt Sri Artham, oprichter van Hooray Foods, aan Foodnavigator.
Artham neemt een voorbeeld aan Beyond Meat en Impossible Foods. Die bedrijven hebben in zijn ogen de weg gebaand voor de introductie van zijn vegan bacon. “Niemand vraagt meer waarom je vegan bacon zou eten, in plaats daarvan vragen mensen of het product goed genoeg is.”
Vleeservaring
Het huidige assortiment aan vleesvervangers bestaat vooral uit burgers, meent Artham. Met zijn vegan bacon wil hij (zelf nog wel vleeseter) bereiken dat mensen dezelfde ervaring hebben als bij het eten van vlees.
Baconstructuur
De vegan bacon is gemaakt van kokosolie, rijstbloem en tapiocazetmeel. Door het zetmeel wordt de structuur van ‘echte’ bacon bereikt. De vegan bacon bevat 20 procent vet. Dat is minder dan dierlijke bacon, maar meer dan andere vegetarische of veganistische varianten op de Amerikaanse markt.
Umami
Verder bevat de bacon rookaroma, umami (shiitakes, zout, champignonextract, calciumcarbonaat), ahornsiroop, zout en bietensapconcentraat. Daarmee benadert de bacon de combinatie van zoete en hartige smaken die baconliefhebbers verwachten.
Plantaardige bacon in Nederland
Producenten van vegetarische en plantaardige alternatieven voor bacon gebruiken vaak ei, soja en gluten als basis. Daardoor zijn ze niet allergeenvrij. In Nederland is er een vegetarische bacon op de markt van Quorn, waarbij mycoproteïne en ei als basis gebruikt worden. Jumbo introduceerde recent de Vegan Junkstar Bacon, die hoofdzakelijk gemaakt is van soja-eiwit. Ekoplaza verkoopt vegan bacon op basis van seitan (bevat gluten).
Bron: Wouter Stap/VMT.nl
De nieuwe vegan bacon is vrij van allergenen zoals soja en gluten, die in vergelijkbare plantaardige producten wel worden gebruikt. “De afgelopen 12 tot 18 maanden zijn mensen echt anders gaan kijken naar plantaardige voeding”, vertelt Sri Artham, oprichter van Hooray Foods, aan Foodnavigator.
Artham neemt een voorbeeld aan Beyond Meat en Impossible Foods. Die bedrijven hebben in zijn ogen de weg gebaand voor de introductie van zijn vegan bacon. “Niemand vraagt meer waarom je vegan bacon zou eten, in plaats daarvan vragen mensen of het product goed genoeg is.”
Vleeservaring
Het huidige assortiment aan vleesvervangers bestaat vooral uit burgers, meent Artham. Met zijn vegan bacon wil hij (zelf nog wel vleeseter) bereiken dat mensen dezelfde ervaring hebben als bij het eten van vlees.
Baconstructuur
De vegan bacon is gemaakt van kokosolie, rijstbloem en tapiocazetmeel. Door het zetmeel wordt de structuur van ‘echte’ bacon bereikt. De vegan bacon bevat 20 procent vet. Dat is minder dan dierlijke bacon, maar meer dan andere vegetarische of veganistische varianten op de Amerikaanse markt.
Umami
Verder bevat de bacon rookaroma, umami (shiitakes, zout, champignonextract, calciumcarbonaat), ahornsiroop, zout en bietensapconcentraat. Daarmee benadert de bacon de combinatie van zoete en hartige smaken die baconliefhebbers verwachten.
Plantaardige bacon in Nederland
Producenten van vegetarische en plantaardige alternatieven voor bacon gebruiken vaak ei, soja en gluten als basis. Daardoor zijn ze niet allergeenvrij. In Nederland is er een vegetarische bacon op de markt van Quorn, waarbij mycoproteïne en ei als basis gebruikt worden. Jumbo introduceerde recent de Vegan Junkstar Bacon, die hoofdzakelijk gemaakt is van soja-eiwit. Ekoplaza verkoopt vegan bacon op basis van seitan (bevat gluten).
Bron: Wouter Stap/VMT.nl