Plantaardige balletje bij Ikea
Geplaatst: wo jul 29, 2020 2:28 pm
De kötbullars, de bekende gehaktballetjes van Ikea, zijn binnenkort ook in een vegetarische variant verkrijgbaar. Met de introductie van het duurzame balletje hoopt Ikea dat eind 2020 een kwart van het food-aanbod plantaardig is.
Ikea verkoopt wereldwijd meer dan een miljard (!) gehaktballetjes per jaar. De toevoeging van het plantaardige balletje aan het assortiment kan daardoor een enorme impact hebben. Het warenhuis wil haar klanten aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken, ook vleeseters. 'Met het grote bereik van Ikea hebben wij de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om voor heel veel mensen eten te maken dat beter is voor het milieu én goed smaakt. Het is Ikea gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees', zegt Marcel Ruttgers, Ikea Food Manager Nederland.
Volgens het Zweedse warenhuis smaakt de Huvudroll - gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, uit en appel - exact hetzelfde als de vleesvariant. Toch zijn er ook enkele verschillen: de ecologische voetafdruk van de plantaardige balletjes zou 96 procent kleiner zijn dan die van vlees. Ook het prijskaartje ziet er anders uit. Waar je in een Ikea-winkel 5,5 euro betaalt voor een schotel met vleesballetjes, is dat nog maar 4,5 euro voor het vegetarische gerecht. Dat is opmerkelijk, want dergelijke producten zijn vaak duurder dan vleesproducten.
Ikea verkoopt wereldwijd meer dan een miljard (!) gehaktballetjes per jaar. De toevoeging van het plantaardige balletje aan het assortiment kan daardoor een enorme impact hebben. Het warenhuis wil haar klanten aanmoedigen om duurzamere keuzes te maken, ook vleeseters. 'Met het grote bereik van Ikea hebben wij de verantwoordelijkheid en mogelijkheid om voor heel veel mensen eten te maken dat beter is voor het milieu én goed smaakt. Het is Ikea gelukt om de lekkere smaak, malsheid en sappigheid van het gehaktballetje na te bootsen, zonder de toevoeging van vlees', zegt Marcel Ruttgers, Ikea Food Manager Nederland.
Volgens het Zweedse warenhuis smaakt de Huvudroll - gemaakt van erwteneiwit, haver, aardappel, uit en appel - exact hetzelfde als de vleesvariant. Toch zijn er ook enkele verschillen: de ecologische voetafdruk van de plantaardige balletjes zou 96 procent kleiner zijn dan die van vlees. Ook het prijskaartje ziet er anders uit. Waar je in een Ikea-winkel 5,5 euro betaalt voor een schotel met vleesballetjes, is dat nog maar 4,5 euro voor het vegetarische gerecht. Dat is opmerkelijk, want dergelijke producten zijn vaak duurder dan vleesproducten.